KMI stelt vast: "Zeer regenachtig en opmerkelijke hoeveelheden sneeuw"

door: STS
Sneeuw - sneeuwpret
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Het KMI heeft een klimatologisch overzicht van de maand januari gepubliceerd. "Uiteindelijk een doorsnee maand, ondanks een zeer regenachtig begin", klinkt het.

Tijdens de eerste tien dagen viel er in totaal 58,3 mm neerslag (normaal: 26,5 mm). Dat is het derde meeste ooit tijdens de eerste tien dagen van januari. "Het record blijft staan op 69,5 mm in 1991 en ook in 2015 viel er nog meer neerslag (63,8 mm). Het grootste deel van deze hoeveelheid viel tijdens de eerste drie dagen: 44,9 mm."

Door die eerste tien dagen leek het erop dat het een zeer natte januarimaand zou worden. "Uiteindelijk viel er in Ukkel maar iets meer neerslag dan normaal: 82 mm (normaal: 75,5 mm). Deze hoeveelheid viel hier op 15 dagen (normaal: 18,9 dagen). Het grootste dagtotaal bedroeg hier 24,7 mm en werd op de 2de geregistreerd."

Sneeuw

"In Ukkel viel er de afgelopen maand vier dagen neerslag die geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestond. Dit zorgde voor een sneeuwdek vanaf de 15de tot en met de 21ste. De maximale dikte bedroeg 11 cm, op de 18de en 19de."

"In ons land viel er tijdens 14 dagen neerslag die geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestond. Lokaal zorgde dit voor een sneeuwdek vanaf de 7de tot en met de 22ste. De maximale dikte werd in Mont-Rigi (Weismes) gemeten en bedroeg 24 cm, op de 18de."

"Op 17 januari werd een groot deel van het land getroffen door zware sneeuwval, tijdelijk voorafgegaan door aanvriezende regen ten zuiden van de Samber-en-Maasvallei. Alleen in het noordwesten van het land viel weinig of geen sneeuw."

"Op 18 januari ’s ochtends lag er 11 cm sneeuw in Bougnies (Quévy), 14 cm in Awirs (Flémalle), 15 cm in Ransberg (Kortenaken) en Bornival (Nijvel) en 16 cm in Mazy (Gembloux). Gezien de geografische spreiding en de sneeuwdikte was dit de zwaarste sneeuwval in België sinds 12 maart 2013."