KMI waarschuwt met code geel en mogelijk wordt het nog code oranje: Dit staat ons te wachten

door: MRO
regen
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het KMI waarschuwt met code geel voor regen. Op dit moment geldt die waarschuwing voor de provincies Luik, Namen en Luxemburg, maar het KMI voegt eraan toe dat dit mogelijk wordt uitgebreid naar andere provincies.

Update:
Intussen heeft het KMI code oranje afgekondigd voor de provincie Luxemburg. Daar wordt zelfs de grens van 50 l/m² (of mogelijk zelfs 70 l/m²) in 24 uur overschreden. 

Code geel voor regen geldt voor Luik, Namen en Luxemburg vanaf 1 januari om 22 uur tot 3 januari om 22 uur. "Ten zuiden van Samber en Maas bereiken de totale neerslaghoeveelheden van maandagavond tot dinsdagavond over het algemeen tussen 25 en 40 l/m² en lokaal meer dan 50 l/m²."

"De volgende 24 uur, tussen dinsdagavond en woensdagavond kan er nog 15 tot 35 l/m² bijkomen, vooral dan in het zuiden van het land", klinkt het bij het KMI. 

De criteria voor code geel lijken in de andere provincies net niet gehaald te worden, maar ook daar worden grote hoeveelheden neerslag verwacht. Mogelijk volgt nog code geel voor Vlaamse provincies en een opschaling naar code oranje voor het zuiden van België behoort ook tot de mogelijkheden.