Weervrouw Jill Peeters stelt vast: “Weerkaarten zoals nu in de voorbije 20 jaar nog niet meegemaakt”

door: PMN
Jill Peeters
Afbeelding bron: VTM

Iedereen is de vele regen meer dan beu. Het mag wel eens gaan stoppen. Er is nu al meer regen gevallen dan normaal in de hele maand mei.

Weervrouw Jill Peeters vertelt aan Het Laatste Nieuws dat het weer extremer wordt. Volgens haar het gevolg van de klimaatopwarming. “De handtekening is vandaag duidelijk te zien”, zegt ze aan Het Laatste Nieuws.

“We zien in de statistieken meer en meer bevestiging dat het weer extremer wordt: heel droog of hittegolven of zeer nat of plots heel late nachtvorst door koude lucht vanuit het verre noorden. Allemaal zaken die er vroeger ook waren, maar minder vaak of minder extreem.”

Weerkaarten zoals vandaag heeft Jill Peeters de voorbije 20 jaar nog niet meegemaakt

Volgens Jill is wat we nu meemaken het nieuwe normaal. De weervrouw zegt zelfs dat we als morgen ons met z’n allen zo gedragen dat de temperatuur van de aarde niet verder opwarmt, we de gevolgen de komende 30 jaar nog gaan merken.

Dergelijke weerkaarten zoals vandaag heeft ze nog niet vaak gezien. Weersysteem zitten geblokkeerd waardoor we in ons land zoveel regen krijgen. “De huidige weerkaarten - met in de tweede helft van mei zo’n verzadigde bovenste bodem - heb ik nog niet meegemaakt in de voorbije 20 jaar”, zegt Jill.