Zomer- en wintertijd afschaffen? Voor- en tegenstanders spreken zich uit

door: STS
Klok
Afbeelding bron: pexels

Sinds afgelopen weekend leven we opnieuw in zomertijd. We hebben de klok een uur vooruit gezet.

Wij vroegen op onze Facebookpagina aan de lezers: "Moeten zomer- en wintertijd worden afgeschaft, of blijven?" De meningen lopen uiteen.

"Het juiste uur is het winteruur en zelfs dat loopt nog 1 of 2 uur voor op de zon. Zomeruur kan niet, want dan is het in de winter donker tot 10.00 uur", stelt Marc.

"Ben het helemaal eens met de zomertijd. Langer licht, zalig bij mooi weer. De kindjes happy. Yes, zomertijd mag blijven", stelt Nona.

"Houden zoals het was, altijd wintertijd", vindt Gerda.

"Het is in de winter ongeveer zeven uur licht per dag bij mooi weer, dus liever zomeruur. Dan blijft het in de winter tenminste toch licht tot ongeveer 17.00 uur à 17.30 uur. Dat is nog vroeg, maar daarom is het winter", schrijft Paul.

"Vaste zomertijd invoeren, dan is het 's avonds langer licht. Vooral voor mensen die in ploegverband werken zou dit ideaal zijn", zegt Eddy.

"Als we gewoon in plaats van een uur een half uur inleveren en dit constant behouden, dat lijkt me een geweldig compromis", schrijf Christophe.

"Zomertijd afschaffen! Al jaren wordt gezegd dat het de laatste keer zal zijn dat we de klok moeten verzetten", schrijft Hermina.

"Wintertijd zou moeten blijven. Zoals vroeger, en dan lopen we nog een uur achter op de werkelijke zonnestand", zegt Jacqueline.

"Houden zoals het nu is", vindt Danny.

"Zomertijd. De tijd dat we met de kippen opstaan en gaan slapen is al lang voorbij. Het midden van de dag ligt rond 14.00 uur. Het is dus logisch dat je evenveel licht voor en na plant, wat met het zomeruur perfect aansluit. Bovendien blijkt uit studies dat depressies meer voorkomen in de winter, door lichtgebrek", merkt Barbara op.

"Elk jaar hetzelfde gezaag. 'Mijn bioritme is verstoord.' 'Duurt een maand voor ik het gewoon ben.' Maar op reis is enkele uurtjes verschil blijkbaar geen probleem. Een dag later zijn ze het gewoon. Het wordt pas lastig wanneer ze weer thuis zijn en dan veertien dagen last hebben van jetlag", schrijft Joris.

"Zomertijd vind ik heel leuk, maar mocht men naar een vaste tijd gaan, dan liever wintertijd. Anders is het tijdens de wintermaanden tot 10.00 uur donker", zegt Annie.

"Afschaffen die handel. Geen zomertijd, geen wintertijd. Gewoon mooi in twee doen met een half uurtje en dat voor altijd zo laten", vindt Hilde.