Waarom het goed is dat we overschakelen naar de wintertijd: "Zo slecht is de zomertijd voor ons"

door: PMN

In de nacht van zaterdag op zondag is het weer zover. Dan schakelen we over naar de wintertijd.

De wintertijd breekt deze week weer aan en dat betekent dat de dagen weer korter worden. Hoewel sommige mensen er tegenop zien zijn er ook voordelen verbonden aan deze omschakeling, zo stelt slaapexperte Inge Declerq van het UZ Antwerpen.

Volgens Declerq is de wintertijd eigenlijk onze standaardtijd. "Als we in de zomertijd zouden blijven leven, zou het in januari pas om tien uur 's ochtends licht worden. Door de omschakeling naar de wintertijd wordt dit tijdstip vervroegd en kunnen we al vanaf 6 uur 's ochtends van zonlicht genieten", legt ze uit in Het Laatste Nieuws.

"Deze aanpassing heeft een positief effect op onze sociale tijden, oftewel de uren waarin de maatschappij zich organiseert. Onze zonnetijd en bioritme worden beter op elkaar afgestemd, wat gunstig is voor onze gezondheid. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen die niet goed afgestemd zijn op deze tijden gezondheidsklachten kunnen ervaren, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, stemmingsproblemen en zelfs hartaandoeningen."

Daarnaast vergelijkt Declerq de zeven zomermaanden, waarin we in de zomertijd leven, met het dagelijks consumeren van fastfood. Dit benadrukt nogmaals dat het belangrijk is om ons aan te passen aan de wintertijd, zodat ons bioritme en maatschappelijke tijden op elkaar afgestemd kunnen blijven.