Opmerkelijk voorstel: “Schaf de wintertijd af en doe dit met het uur”

bron: Gazet van Antwerpen
door: PMN
Op zondag 27 oktober schakelen we weer over naar de wintertijd. Dan wordt de klok weer een uurtje teruggedraaid.

Het overschakelen van zomer - naar wintertijd zorgt elk jaar weer voor veel discussie. De meteorologen van weerbureau Weeronline lanceren een opmerkelijk voorstel.

Ze stellen voor om de wintertijd definitief af te schaffen en de klok gewoon een half uurtje vooruit te draaien. Dat staat te lezen in Gazet van Antwerpen. Volgens hen moet men ook rekening houden met het weer.

Mochten we de zomertijd aanhouden zouden er minder problemen zijn, maar dan wordt het in december pas licht om 9.45 uur. Daarom is men bij Weeronline voorstander om iets tussen in te nemen. “Een ‘vierseizoenentijd’ vermindert de effecten van gladheid in de avondspits en zorgt ervoor dat het niet pas heel laat licht wordt”, zegt meteoroloog Yannick Damen. “Bovendien krijgen strooidiensten in de vroege ochtend meer tijd om te strooien, omdat het koudste moment van de dag later val.”

Volgende week schakelen we opnieuw over naar de wintertijd. Het is mogelijk de het laatste keer zal zijn dat dit gaat gebeuren. De Europese Commissie heeft immers plannen in die richting.