Francken zorgt voor opschudding in regering met beslissing over daklozen in Brussel-Noord: “Geen euro krijgen ze van mij”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zorgt voor opschudding in de regering. Alles heeft te maken met de transmigranten.

Een honderdtal daklozen verblijven al een tijdje in het station van Brussel-Noord. Ze leven daar in erg onhygiënische omstandigheden, staat te lezen bij Het Nieuwsblad.

Donderdag raakte bekend dat de Brusselse regering daarom de opvangvoorziening La Porte d’Ulysse in Haren opnieuw wil openen. “Het is voor ons moreel gezien niet te verantwoorden dat honderden personen hun toevlucht zoeken in de openbare ruimte, onze stations en onze parken”, zo zei Brussels minister Pascal Smet (SP.A).

Het centrum sloot op maandag 30 april zijn deuren. Omdat er nu honderden mensen op straat zijn, heeft de Brusselse regering beslist om het centrum terug te openen. Dit is niet naar zin van Francken.

De staatssecretaris weigert om de factuur te betalen. “Nul euro mag Brussel verwachten”, reageerde hij al op Twitter. En ook binnen de regering kan Francken rekenen op steun. “Als iedereen voor eigen deur veegt, is de hele straat proper”, zegt Alexander De Croo (Open Vld) bij VRT Nieuws. “Alle steden en gemeenten hebben hun best gedaan om de asielcrisis onder controle te krijgen. Brussel moet niet zomaar de factuur doorschuiven.”

Ook Jan Jambon, partijgenoot van Francken, deelt die mening. "Als wij een metrolijn aanleggen in Brussel, zullen we de factuur ook doorsturen. Dit is te absurd om los te lopen. Natuurlijk betalen we die rekening niet.”

CD&V is iets terughoudender. Zij roepen op tot overleg.