Dokter van VUB geeft gouden tip om niet ziek te worden deze zomer: “Airco is heel slecht”

bron: VRTNWS
door: PMN
Heel veel mensen zijn ziek ondanks het stralende zomerweer. Ze moeten hoesten en snotteren, net alsof ze verkouden zijn in de zomer.

Dokter Dirk Devroey, hoofd van de huisartsenopleiding VUB, weet bij VRTNWS wat er aan de hand is. “Het is zo dat deze mensen geen verkoudheid hebben”, zegt hij. “Een verkoudheid is het gevolg van een virus, maar nu zijn er andere factoren in het spel.”

DROOG WEER
“Door het droge weer zit er veel stof in de lucht”, zegt dokter Devroey, “en onze slijmvliezen reageren daar op.” Maar er zijn ook nog andere redenen. “Wie gevoelig is voor allergieën, heeft het vandaag lastig. De wind blijft stuifmeel verspreiden en door het droge weer kunnen grassen pollen verspreiden.”

AIRCO
En dan zijn er ook heel wat mensen die de airco gebruiken in de auto. “Je kan beter rijden met een open dak, een cabriolet, dan met een airco”, zegt Devroey. “Airco's zijn nefast. Het zijn prikkels die verkoudheid uitlokken, maar het is voor alle duidelijkheid geen verkoudheid.”

MINDER ZUURSTOF
“Mensen zijn inderdaad sneller uitgeput”, gaat dokter Devroey verder. “Er is minder zuurstof. Het geeft een gevoel van op 2.000 of 3.000 meter hoogte te zitten. Het kost ons lichaam allemaal meer energie om goed te functioneren.”