Ook ons land vreest dat er hier een aanslag kan gebeuren met een drone: Minister Jambon (N-VA) neemt maatregelen

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Afgelopen weekend was er een mislukte aanslag op de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Twee drones uitgerust met explosieven moesten aan een einde maken aan zijn leven. De aanslag werd opgeëist door ‘Soldaten in t-shirt’.

Het is een scenario waar men in ons land een tijdje rekening mee houdt. De verwachting is immers dat dit nog wel zal gebeuren. Een drone is voor terroristen het middel bij voorkeur momenteel om een aanslag te plegen.

Sinds vorig jaar april is er in ons land een werkgroep actief binnen het Belgische Crisiscentrum met als specifiek doel zich over mogelijke drone-aanvallen te buigen. Specialisten uit het leger en politie - waar drones dus al langer worden gebruikt - delen er hun kennis met ingenieurs, informatici en technische experts.

DRIE FASES
"We hebben met die werkgroep een systeem uitgewerkt dat bestaat uit drie fases", legt Olivier Van Raemdonck uit, de woordvoerder van binnenlandminister Jan Jambon (N-VA), aan Het Laatste Nieuws. "Ten eerste moet je een drone kunnen detecteren in de lucht, vervolgens kunnen identificeren of die gevaarlijk is en tot slot ook de drone neutraliseren. Met de werkgroep zitten we regelmatig samen om dat verder op punt te stellen en bij te schaven, omdat de techniek voortdurend evolueert."

Extra maatregelen na de aanval in Venezuela komen er niet. "Het is niet zo dat we nu gaan vergaderen na de drone-aanval in Venezuela. We zijn er het hele jaar door intensief mee bezig. Zo staan in het najaar nog oefeningen op de planning om onze technieken te verbeteren."