Drastische maatregel op komst? "Die mensen hun auto meteen en definitief afnemen"

door: STS
Auto - inbeslagname
Afbeelding bron: Photonews

Het dodelijke ongeval waarbij twee wielertoeristen het leven lieten door toedoen van een dronken bestuurder die te snel reed, ondanks een rijverbod, blijft de gemoederen beroeren. "Genoeg is genoeg", vindt Kamerlid Wouter Raskin (N-VA).

Raskin wil dat er drastisch ingegrepen wordt tegen mensen die ondanks een rijverbod toch nog achter het stuur van een wagen kruipen. Hij pleit voor de onmiddellijke verbeurdverklaring van het voertuig bij rijden met een rijverbod.

"Helaas is het geval van zondag geen uitzondering. Elke dag worden bij politiecontroles zo’n 50 bestuurders betrapt die zonder geldig rijbewijs rondrijden. Dat is wellicht slechts het topje van de ijsberg. Met het opdrijven van het aantal snelheidscontroles gaan we er niet komen", stelt Raskin.

"We moeten maatregelen nemen om de echt rotte appels uit ons verkeer te halen. Zoals het voertuig meteen en definitief afnemen. Het voertuig verbeurd verklaren betekent dat de betrokkene het voertuig definitief kwijt is. De Belgische staat kan het vervolgens verkopen en de opbrengst toewijzen aan een fonds voor verkeersslachtoffers."

"Vandaag kan de rechter in sommige gevallen al een verbeurdverklaring bevelen wanneer hij een rijverbod oplegt. Ik ben voorstander van een verplichte verbeurdverklaring wanneer een bestuurder een rijverbod negeert."

"Dat is een ingrijpende maatregel, maar het gaat hier om personen die willens en wetens achter het stuur kruipen terwijl hen dat verboden werd door een rechter nadat zij eerder al zwaar in de fout gingen in het verkeer. In mijn ogen is dat misdadig gedrag, dat streng gestraft moet worden."