Goed nieuws voor wie een allergie heeft voor graspollen of allergisch is voor een kat: “Op deze manier raak je ervan verlost”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
Experts voorspellen dat de helft van de Belgen binnen een enkele jaren last heeft van een allergie. Het goed nieuws is dat je ertegen kan wapenen.

Er zijn kinderen die bijvoorbeeld allergisch zijn van een kat. "Ouders met een allergische voorgeschiedenis hebben ook soms de reflex om de kat of hond dan maar weg te doen, omdat ze denken dat hun kind er dan niet allergisch aan kan worden”, licht professor Bart Lambrecht van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en het UZ Gent toe in Het Laatste Nieuws. 

“Terwijl het net bewezen is dat kinderen in gezinnen met twee tot drie huisdieren veel beter beschermd zijn tegen allergieën voor zowel dieren, huisstofmijt als pollen. Kijk naar Scandinavië: daar leven de meeste katten ter wereld en tref je het minst aantal kinderen aan met een kattenallergie."

En hij heeft ook een oplossing hoe je verlost kan raken van allergie aan graspollen. “Allergieën aan bijengif en graspollen kunnen drastisch of zelfs helemaal verdwijnen, en dat geldt in mindere mate ook voor huisstofmijt", luidt het bij professor Lambrecht. "Dat kan dankzij zogenaamde allergeen-immunotherapie. Die bestaat erin dat er gedurende twee jaar maandelijks een allergeenextract wordt ingespoten, waarbij de dosis maand na maand verhoogt tot het lichaam tolerant geworden is."