Jong meisje wordt twee jaar lang verkracht door haar eigen oom, maar dient pas jaren later een klacht in: “Ze deed dat omwille van haar grootmoeder”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Archiefoto/Foter
Twee jaar lang werd een meisje uit Ieper verkracht door haar eigen oom. De feiten vonden plaats van juni 2000 tot oktober 2002.

Maar pas nu kwam de zaak voor het gerecht. Dat is niet toevallig. Het meisje heeft lang gewacht om de feiten aan te geven bij de politie. “Mijn cliënt zat in het tweede leerjaar toen hij haar verkrachtte in de woning van haar grootouders in Poperinge”, zegt Christine Onraet, advocaat van het slachtoffer aan Het Nieuwsblad. “De ouders van het meisje moesten in het weekend werken, waardoor ze daar bleef overnachten. Ook haar oom, die vrijgezel was, verbleef toen in die woning.”

Doordat het meisje de feiten pas laat ging aangeven bij de politie, was de zaak bijna verjaard. “Ze heeft zo lang gewacht wegens familiale redenen”, zegt Onraet. “Nadat haar grootmoeder overleden was, voelde ze zich klaar. Er werd in de zomer van 2016 klacht neergelegd, waarna het gerecht terecht voorrang gaf aan deze ernstige feiten, die nog net niet verjaard zijn.”

"KANS DAT HIJ DIT OPNIEUW ZAL DOEN"
De dader zou in Lokeren wonen. Hij was niet aanwezig toen de rechter hem veroordeelde tot een celstraf van vier jaar. De rechter beval ook om de man onmiddellijk te arresteren. “Er is een kans dat hij gelijkaardige feiten opnieuw gaat plegen en ik sluit ook niet uit dat hij zal proberen te vluchten.”

Het slachtoffer had zich burgerlijke partij gesteld en kreeg een morele schadevergoeding van 5.000 euro.