VTM

"Dat we nu nog zo'n hoge temperaturen krijgen in België komt omwille van onrustwekkende redenen"

bron: MeteoVista
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Dinsdag werd het opnieuw zeer warm voor de tijd van het jaar in ons land. De temperatuur steeg lokaal naar zo'n 20,9 graden in Melle.

Dergelijke temperaturen zo laat in het jaar waren tot voor kort ondenkbaar. "Een warme novemberdag (20 graden of meer) is zeldzaam in Ukkel. Slechts in vijf jaren werd op het hoofdstation de 20-gradengrens geslecht. Dat gebeurde in 1955, 1994, 1995, 2014 en 2015."

"De meest late officiële warme dag werd gemeten op 12 november 1995. Die dag noteerde Ukkel een maximumtemperatuur van 20,3 graden. De laatste keer dat Ukkel een warme novemberdag haalde was op 1 november 2015. Het werd toen maar liefst 20,8 graden!", meldt weerdienst Meteovista.

Dat het nu wel zo warm wordt komt omwille van een onrustwekkende reden. "Gemiddeld wordt het eens in de 37 jaar in november 20 graden of meer. het valt op dat het vooral in de laatste 25 jaar regelmatig tot een warme dag kwam. Door klimaatopwarming worden namelijk steeds hogere temperaturen gemeten in het najaar. Daardoor kan ten opzichte van vroeger ook later in het jaar een warme dag worden behaald."

Tags meteovista