Weerdienst Meteovista doet merkwaardige ontdekking: “Nog nooit eerder gebeurde dit zo laat in de herfst”

bron: MeteoVista
door: PMN
Nog een hele week kunnen we genieten van een stralende nazomer. Vanaf volgende week wordt het weer slechter.

Maar we mogen dit jaar zeker niet klagen over het weer. “Zo laat in de herfst was het nog nooit tot een serie van acht of meer warme dagen op rij gekomen. In 1949 was er een reeks van zeven warme dagen tussen 10 en 16 oktober”, luidt het bij Metovista. 

“De maand kwam uiteindelijk op negen warme dagen uit. Oktober 1959 en 2005 tellen tien warme dagen. Dit jaar hebben we er elf tegen twee normaal! Oktober 1921 telde de meeste warme dagen, namelijk 15. De maand begon met een serie van elf warme dagen.”

“In de bijzonder hete zomer van 2018 lukte het net niet om het record van het aantal zomerse dagen te verbreken. Dit jaar is het aantal op 61 dagen uitgekomen.” 

"Afgelopen dinsdag werd het in Ukkel voor het laatst zomers warm met 25,6 graden. Samen met vorig jaar was dit de meest late zomerse dag ooit gemeten."

“Een gemiddeld jaar telt slechts 28 dagen met minstens 25,0 graden in Ukkel. Het record blijft staan op 1947, toen werd het op 66 dagen zomers warm. Afgelopen dinsdag werd het in Ukkel voor het laatst zomers warm met 25,6 graden. Samen met vorig jaar was dit de meest late zomerse dag ooit gemeten."

“Ook het aantal tropische dagen verbreekt dit jaar geen record. Maar liefst negen dagen bereikte het kwik de 30 graden. Een normaal jaar telt vier tropische dagen. Sinds 1833 waren er zes jaren met meer tropische dagen. In 1976 waren dit er maar liefst 19!”