VTM

Ianthe Tavernier erg begaan met haar doof neefje Peppe: “Het ging plots snel achteruit”

bron: Dag Allemaal
door: PMN
Afbeelding bron: Medialaan
Ianthe Tavernier (30) kennen we uit ‘De Buurtpolitie’. Daar speelt ze de rol van Floor.

Ianthe is ook erg begaan met haar 4-jarig neefje Peppe. Die is doof. Peppe werd niet doof geboren. “Nee, maar wel slechthorend, waarna het heel snel is achteruitgegaan. Wanneer hij precies doof werd, is moeilijk te zeggen, omdat je het niet zo evident is om te testen bij kleine kinderen”, zegt Ianthe in Dag allemaal.

"We hebben met de hele familie traantjes weggepinkt om Peppe, maar dan snel naar oplossingen gezocht”, gaat Ianthe verder. Eén van de oplossingen is StorySign, een nagelnieuwe app die dove kinderen helpt om te leren lezen.

Wanneer je de app boven een speciaal kinderboek houdt, worden woorden ingekleurd en een figuurtje vertelt het verhaal in gebarentaal. “Tof dat deze app bestaat om dove kinderen makkelijker te leren lezen’, zegt de actrice. “Want zij kunnen de woorden die ze op papier zien staan moeilijk omzetten naar klanken, doordat ze niet weten hoe die woorden worden uitgesproken.” 

“Dus zo’n vertaling naar gebarentaal is een superidee. En ’t marcheert! Smartphoneproducent Huawei, dat de app heeft gelanceerd, heeft mij gevraagd om ambassadrice van StorySign te zijn.”