Samen met zo'n 300 andere betogers bezetten Anuna De Wever en Francesca Vanthielen de Wetstraat voor nieuwe kilmaatwet

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: VTM-Nieuws
De Wetstraat is momenteel bezet door ‘Occupy For Climate'. Ze eisen dat de regering de grondwet aanpast waardoor de klimaatwet mogelijk wordt.

Het is 'Occupy for Climaté' menens. De actie begon zondagavond om 18 uur. De betogers spreken van 300 à 400 deelnemers. Ze krijgen overigens de steun van Anuna De Wever en actrice Francesca Vanthielen die ook deelnemen aan de actie, zo staat te lezen bij Het Laatste Nieuws.

 Zij zijn van plan om de komende twee nachten in het park door te brengen, waar onder meer concerten georganiseerd zullen worden. “Maar morgen ga ik gewoon naar school”, aldus Anuna De Wever. Het gaat om een illegale actie, maar de deelnemers spreken liever over burgerlijke ongehoorzaamheid.

De politie is er momenteel aanwezig, maar laat de toespraken voorlopig gewoon doorgaan. Ze hebben de toegang tot het park aan de Wetstraat wel afgesloten en sturen de actievoerders in het park de straat op. 
(lees verder onder de foto)


Duidelijke stap
“Wij bezetten de Wetstraat omdat onze politici de klimaatwet blokkeren”, vat Dave Van Meel van de Klimaatcoalitie samen. Die coalitie vertegenwoordigt 70 organisaties, waaronder 11.11.11, Oxfam en WWF. Ook Act For Climate Justice, Youth for Climate, Extinction Rebellion, Greenpeace en veel andere ngo’s en klimaatbewegingen nemen deel aan de actie. “We verwachten minstens een eerste stap die duidelijk maakt dat de politici zich bewust zijn van de dringendheid om het klimaatprobleem aan te pakken”, zegt Anuna De Wever van Youth for Climate. “Wij willen niet het gelag betalen voor onherstelbare steken die de huidige politici laten vallen.”

De bevoegde kamercommissie stemmen deze week over een over eventuele grondwetsherziening. Als ze het eens raken, wordt de nieuwe klimaatwet mogelijk. In het andere geval gaat de voorgestelde klimaatwet minstens nog tot 2024 terug in de koelkast. Het voorstel voor de ‘bijzondere meerderheidswet’ over klimaat is op 1 februari online gezet door enkele vooraanstaande juristen. Het voorziet een wettelijk kader tot concrete klimaatmaatregelen te kunnen komen, zoals onder andere interministerieel en interparlementair overleg, een interfederaal klimaatagentschap en een expertencomité.