Bruno Tobback reageert verontwaardigd: “Ik zou het nooit in mijn hoofd halen om zoiets te doen”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
“Mijn medewerker zal me bijstaan in mijn parlementaire werk, maar ik kan niet uitsluiten dat hij ooit eens een handje zal toesteken in het bedrijf”, dat liet het nieuws N-VA-Kamerlid Katrien Houtmeyers zich woensdag ontvallen. En daarmee opende zij een discussie over de rol van parlementaire medewerkers van verkozenen.

Wettelijk gezien mag een verkozene zijn parlementair medewerker inzetten voor privéactiviteiten zoals na school de kinderen gaan ophalen of om boodschappen te doen. Volksvertegenwoordigers en hun medewerkers bevestigen dat dit ook echt gebeurt. Enkele jaren geleden moest naar verluidt een medewerker zelfs de living van een parlementslid schilderen. Wettelijk doen zij daar niks verkeerd mee, in de statuten van de assemblees staat niet expliciet vermeld waarvoor parlementsleden hun medewerkers al dan niet mogen inzetten. Maar de vraag rijst of het deontologisch gezien wel verantwoord is om belastinggeld te gebruiken voor zulke privéactiviteiten.

Het Nieuwsblad contacteerde gisteren enkele (ex-)parlementsleden. Volgens hen moet er dringend paal en perk gesteld worden aan zulke praktijken. CD&-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten is duidelijk: “Als hier geen regels over bestaan dan moeten die er komen.” “Ik zou het zelfs nooit in mijn hoofd halen om zoiets te doen. Medewerkers dienen om je politiek te ondersteunen”, zegt Bruno Tobback van de SP.A.