Politicoloog: “Dit zorgenkind moet centraal op de formatietafels liggen”

bron: VRT NWS
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De OESO waarschuwt ons land in een lijvig rapport over de gevolgen van een steeds verder afkalvende arbeidsproductiviteit. “Als dit gebeurt, dreigen er grote politieke en economische spanningen”, aldus de OESO.

De OESO waarschuwt in een rapport ons land voor de gevolgen van een alsmaar dalende arbeidsproductiviteit. België blijft één van de productiefste landen ter wereld. Maar als de productiviteit zoals de voorbije jaren blijft afkalven, kan dit zeer nare gevolgen hebben voor ons land.

De groei van de arbeidsproductiviteit kalft in ons land opvallend sterker af dan in andere landen. De afgelopen tien jaar daalde arbeidsproductiviteit bij ons zelfs naar amper 0.3 procent. Uit een rapport van een Amerikaanse denktank zou de arbeidsproductiviteit in België in 2018 zelfs gedaald zijn.

De OESO maakt zich hier zorgen over. "We steken geen rode vlag, maar een gele vlag omhoog", waarschuwt OES0-baas Gurria. Als de arbeidsproductiviteit blijft afkalven, vreest de OESO voor ernstige economische en politieke spanningen in ons land.

Heel concreet verwijst de denktank dan naar spanningen tussen gewesten, aangezien de grote verschillen in productiviteit tussen onze verschillende landsdelen. Vooral de grote kloof tussen Wallonië en de andere twee gewesten, Brussel en Vlaanderen, baart zorgen. Voor de Belgische werknemers komen daardoor de loonstijgingen in het gevaar.

Politicoloog Carl Devos heeft daarom een belangrijke oproep gedaan: “Belgische productiviteit is cruciaal voor onze welvaart, maar ook een zorgenkind. Moet centraal op de formatietafels liggen.”

Tags oeso