Ben Weyts wil scholen weer openen: “Maar dan gaan we ze allicht terug moeten sluiten”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams minister van Onderwijs wil niet langer meer wachten. Hij gaat volgende week een datum prikken wanneer de deuren van de scholen weer open mogen.

Dirk Van Damme, onderwijstopman van de OESO, heeft een document opgesteld voor de scholen. In het document geeft hij advies over hoe we het best de scholen kunnen heropenen. Van Damme hoopt dat dit zo veilig mogelijk kan gebeuren. “Uiteraard moeten scholen alle nodige maatregelen nemen om de persoonlijke hygiëne en social distancing tussen kinderen te bewaren”, schrijft hij.

Volgens hem moeten de scholen een gezondheidsmanager aanstellen. Alle lessenaars moeten gedesinfecteerd worden na elke les of activiteit. Moeten lokalen goed verlucht worden, of zouden de lessen zelfs buiten kunnen plaatsvinden. “Idealiter nemen we ook de temperatuur op van leerkrachten en leerlingen bij het binnenkomen”, schrijft Van Damme. “Het dragen van mondmaskers bij leerkrachten moet aangemoedigd worden, maar niet verplicht.”

Van Damme moedigt de scholen ook aan om noodplannen op te stellen. “Tijdelijke schoolsluitingen lijken heel waarschijnlijk in het schooljaar 2020-2021”, schrijft Van Damme. “Scholen moeten beter voorbereid zijn op gelijkaardige omstandigheden in de toekomst.”