Met zoveel miljard is de begroting ontspoord sinds de val van de regering: “De speeltijd is nu echt voorbij”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Volgens het monitoringcomité is de begroting met 3,8 miljard euro ontspoord sinds de val van de regering-Michel. Voor minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) is het duidelijk: “Dit bewijst dat we ons geen verder tijdverlies meer kunnen veroorloven”.

Het monitoringcomité heeft een update gemaakt over de budgettaire toestand van ons land. Het structurele tekort blijkt vandaag op 1,5% van het bbp te staan, ofwel 7,2 miljard. Bij de opmaak van de begroting van 2019 mikte de regering-Michel op een tekort van 0,7%. De budgettaire toestand is tegenover de doelstelling dus 0,8% bbp verslechterd, ofwel 3,8 miljard euro.

2 miljard van deze ontsporing is te wijten aan lagere fiscale inkomsten, wat dan weer het gevolg is van de afgenomen economische groei. De rest van de ontsporing is het gevolg van de toegenomen sociale uitgaven.

Volgens minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) is die ontsporing vooral het gevolg van de val van de regering-Michel. “Ik heb toen gezegd dat de val ons 2 miljard zou kosten. Dat is dus nog een onderschatting gebleken. Hadden we een gestemde begroting gehad en een controle kunnen uitvoeren, hadden we hier vroegtijdig kunnen op ingrijpen. Maar dat heeft de N-VA dus onmogelijk gemaakt door de begroting niet mee te stemmen.”

Volgens De Croo mag er geen tijd meer verloren worden met het vormen van regeringen. “De opmaak van de begroting zal de komende jaren altijd een strijd bergop zijn, want de vergrijzingskosten stijgen elk jaar met 1,7 miljard. Ik roep N-VA en PS dus op om hun oppositiewerk tegen de restregering te staken en een nieuwe regering te vormen. De speeltijd is nu echt wel voorbij.”