Dierenvrienden redden hond in nood, maar dreigen nu zelf gestraft te worden: Dit is waarom

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Zaterdagmiddag hebben dierenvrienden op de parking van supermarkt Carrefour in Voortkapel (Westerlo) een hond uit een snikhete wagen gered. Ze sloegen een raam stuk om voor verluchting te zorgen. Daarop kwam het tot een aanvaring tussen de man die zijn hond had achtergelaten en de reddende omstaanders.

“Ik zag dat het hond het lastig kreeg”, vertelt de getuige. “Het dier was fel aan het hijgen en had slijmen rond de muil. Het was behoorlijk warm op de parking en in de auto met lederen zetels dus wellicht nog een stuk heter.” Daarom besloten omstaanders om een zijruit stuk te slaan. Toen de eigenaar van de wagen ter plaatse kwam, reageerde hij zeer boos toen hij merkte dat zijn auto beschadigd was.

De politie begrijpt de reactie van de omstaanders, maar waarschuwt toch: “In zo’n situatie is het beter meteen onze diensten in te lichten en onze komst af te wachten”, zegt een woordvoerder. “Op basis van de nummerplaten kunnen we ondertussen snel achterhalen wie de eigenaar is van de auto en een poging doen om de betrokkene te contacteren. Het stukslaan van een ruitje is ook niet ongevaarlijk. De persoon die slaat, kan zichzelf verwonden, maar ook het dier kan zich kwetsen aan de glasscherven. Je weet ook niet hoe zo’n hond reageert als het raam plots open is.”

“Als politiemensen of brandweerlui oordelen dat het met kennis van zaken aangewezen is om de auto te beschadigen liggen de kaarten juridisch anders dan wanneer burgers dat doen. In dat geval kunnen ze eventueel aansprakelijk gesteld worden voor de schade en opdraaien voor de kosten.” De persoon die de ruit stuksloeg, kan zich mogelijk aan een klacht verwachten. De tegenpartij overweegt dan weer klacht wegens dierenmishandeling.

Tags westerlo