Keiharde uithaal naar N-VA: "Het is hopeloos geworden"

bron: La Derniere Heure
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Zondagavond zaten Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) voor het eerst rond de tafel. Dat gebeurde op vraag van informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte.

Informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte legden de voorstellen van hun nota voor aan de partijvoorzitters. Als die zich min of meer kunnen vinden in de voorstellen, kunnen de informateurs dit melden in hun rapport aan de koninig, waarna ze dan hun opdracht verder zullen zetten.

De grote afwezige bij die gesprekken is ongetwijfelde partij Ecolo. Vice-voorzitter Jean-Marc Nollet verwondert het niet dat zijn partij geen uitnodiging kreeg om deel te nemen aan de gesprekken. Nochtans is Ecolo de grote winnaar in Wallonië van de verkiezingen.

Voor Ecolo is N-VA het grote probleem. "Alles van hen staat haaks op ons programma", legt Nollet uit bij La Dernière Heure. "Het is hopeloos geworden om nog met hen een overéénkomst te sluiten. Ze hebben een andere visie op de maatschappij en ze leggen ook andere prioriteiten dan wij."

"Wij zijn van mening dat we niet samen willen werken met N-VA. Het heeft dan ook geen enkele zin om nu gesprekken met hen te voeren met het oog op een meerderheidsformule tussen N-VA en Ecolo."