Pairi Daiza eist 50.000 euro van man die hen beschuldigt van dierenmishandeling: “Dood van aapje was onvermijdelijk”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Pairi Daiza
Dierenpark Pairi Daiza heeft al voor de tweede keer een proces gewonnen tegen een man die het park herhaaldelijk beschuldigt van dierenmishandeling. Aanleiding van de beschuldigingen was deze keer het overlijden van babyaapje Sungai vorige maand.

De man die hen telkens opnieuw beschuldigt van dierenmishandeling is Jean-Michel Stasse van de Waalse dierenrechtenorganisatie Wolf Eyes. Twee weken geleden overleed in Pairi Daiza de orang-oetanbaby Sungai. Het babyaapje had een ernstige misvorming aan de kaak, waardoor het onvoldoende kon eten. Het aapje was te verzwakt om nog te genezen, deelde het dierenpark toen mee.

Volgens Stasse was “Sungai een hongerdood gestorven”, zo postte hij online. Hij is voor die uitlatingen nu veroordeeld, omdat Pairi Daiza de dood van het aapje op geen enkele manier had kunnen voorkomen. Van de rechter moet hij alle publicaties daarover verwijderen, en mag hij die bewering ook niet op een andere manier herhalen.

Het was al de tweede keer op rij dat Stasse veroordeeld werd tot het verwijderen van alle negatieve commentaar over het dierenpark. In juni uitte hij online nog beschuldigingen over de manier waarop het park neushoorns hield. Ook toen moest hij van de rechter al die negatieve publicaties verwijderen, en zich bovendien verontschuldigen.

Maar Stasse, die vindt dat hij monddood wordt gemaakt, zou nog niet aan alle voorwaarden hebben voldaan die hem werden opgelegd. Pairi Daiza eist daarom van de man de betaling van zo’n 50.000 euro aan dwangsommen. Volgens het dierenpark “veroorzaken de herhaalde leugens van Stasse een grote reputatieschade. Vandaar dat we geen andere keuze zien dan te eisen dat hij de dwangsommen betaalt die door de rechtbank zijn opgelegd.” Pairi Daiza beklemtoont wel dat het geld van de dwangsommen aan wetenschappelijk onderzoek zal worden besteed.