"Daarom wil N-VA niet meer met dat Vlaams Belang deel uitmaakt van de regering"

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het heeft er alle schijn van dat informateur Bart De Wever een belangrijke knoop heeft doorgehakt. Hij zou verdergaan zonder Vlaams Belang.

De voorbije maanden voerde Bart De Wever (N-VA) intensieve gesprekken met Vlaams Belang. Maar uiteindelijk zal hij toch laten vallen. Dat denkt politiek journalist Johny Vansevenant bij VRTNWS.

Het grote probleem is dat N-VA en Vlaams Belang nooit samen een meerderheid kunnen vormen. "Vlaams Belang hoopt dat er na enkele maanden dan wel een coalitie ontstaat die een meerderheid heeft. Maar bij N-VA beseffen ze dat dit een lange periode van onbestuurbaarheid zal veroorzaken op het geliefde Vlaamse niveau."

Bovendien zou N-VA federaal voor de Franstalige partijen een paria zijn wanneer ze haar lot verbindt aan Vlaams Belang. "Bij de top van N-VA is het nu wel duidelijk dat er geen Vlaamse partijen te vinden zijn om de as N-VA/Vlaams Belang aan een meerderheid te helpen. Die keuze lijkt gemaakt", merkt Vansevenant op. 

"De pauzeknop heeft zijn werk gedaan. Het is aangetoond dat een minderheidskabinet met Vlaams Belang niet levensvatbaar is en dat de andere partijen niet in een regering willen stappen met gedoogsteun van het Vlaams Belang. Kleine kanttekening: doordat N-VA zo lang onderhandelt met Vlaams Belang wordt die partij wel genormaliseerd en zal het in de toekomst alsmaar moeilijker worden om uit te leggen waarom een regering met Vlaams Belang niet kan. Vlaams Belang raakt zo alsmaar meer gededouaneerd."