Het kan nu wel heel snel gaan: "Dan kan Bart De Wever al zijn nieuwe regering voorstellen"

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het is vandaag opnieuw een belangrijke dag voor de formatie van een nieuwe, Vlaamse regering. De partijbureau's van CD&V en Open VLD komen samen.

Formateur Bart De Wever (N-VA) gaat allicht voor een Zweedse coalitie. Aan het hoofd staat niet hij, maar wel zijn partijgenoot Jan Jambon. "Een beetje vervelend is dat natuurlijk wel, want ze bestaat uit drie verliezers. Maar echt veel andere opties zijn er niet. Met het Vlaams Belang wil niemand samenwerken (behalve misschien een groep binnen N-VA). En een Bourgondische coalitie met SP.A in de plaats van CD&V heeft maar één zetel op overschot", merkt VRT-Journalist Fabian Lefevere op bij VRTNWS.

"Zweeds dan maar, maar niemand kan en wil op dit moment eenduidig zeggen dat het dat wordt. Daarvoor is het wachten op de partijbureaus, die zich deze ochtend gaan buigen over de voorstellen van N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever. Maar het eindspel is wel degelijk ingezet, en ergens deze week, misschien vandaag al, zal er toch geland worden."

"Omdat zo'n Zweedse coalitie vooral uit verliezers bestaat, is het nu van levensbelang dat de Vlaamse regering een duidelijk verhaal heeft, en de komende jaren niet permanent over dat verhaal ruzie maakt maar het eendrachtig uitdraagt. "

"Dat verhaal zal een uitgesproken rechtse toon moeten hebben, zeker op het vlak van inburgering en identiteit. Naar verluidt zullen op de partijbureaus van vandaag nog pittige discussies gevoerd worden over de eisen van N-VA. Dat die zo pittig zijn, is uiteraard een poging om het Vlaams Belang de wind uit de zeilen te halen en te verhinderen dat de partij van Tom Van Grieken en co in 2024 nog verder doorgroeit."