Amerikaans president Donald Trump heeft geen medelijden met legale migranten: "Hij stelt ze voor een wreedachtige keuze"

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Amerikaans president Donald Trump gaat de strijd aan tegen migratie in zijn land. Hij heeft nu de legale migranten in het vizier.

Als legale migranten beroep doen op overheidshulp, zal het veel moeilijker worden om ooit een permanente verblijfsvergunning te krijgen. Het is het gevolg van een plan dat Donald Trump een maand of twee voorstelde met als doel een andere aanpak van de legale migranten.

"Hij wilde dat veel meer doen op basis van verdiensten, in plaats van op basis van familiebanden. In de VS wordt 60 procent van de verblijfsvergunningen toegekend op basis van familiehereniging. Maar zijn wet geraakt nergens in het Congres, en nu heeft Trump dus een nieuwe maatregel laten uitvaardigen door de immigratiedienst", legt Amerikawatcher Bjorn Soenens uit in De Ochtend. 
(Lees verder onder de foto)

"Wreedachtige keuze"
"Die houdt in dat het voor legale migranten die gebruikmaken van openbare voorzieningen -zoals een ziekteverzekering van de overheid voor mensen met een laag inkomen of voedselbonnen en uitkeringen- veel moeilijker wordt om een permanente verblijfsstatus te krijgen."

Zo worden de legale migranten voor een zeer moeilijke keuze gesteld. "Legale migranten met een lager inkomen -want ze werken vaak wel degelijk heel hard- zullen dus moeten kiezen: ofwel op hun kin kloppen en in armoede blijven leven, ofwel nooit permanent in de VS mogen blijven. Het is een hele moeilijke spreidstand voor migranten met weinig geld", aldus Soenens. "Ze worden zo voor een wreedaardige keuze gesteld."