Politicoloog trekt opvallende conclusie over Bart De Wever: “Hij wist dat al snel van het Vlaams Belang”

bron: Kanaal Z
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Na 2,5 maand van informatiegesprekken starten morgen nu toch de onderhandelingen over een Vlaamse regering. Bart De Wever gaf intussen ook de fakkel door aan Jan Jambon.

“Bij vorige regeringsvormingen hadden we nu al een regering”, merkt politicoloog Dave Sinardet op bij Kanaal Z. “Nu pas, na 78 dagen, gaan ze onderhandelen. Je hebt natuurlijk een uitzonderlijke politieke situatie. Alle partijen die zouden kunnen besturen hebben immers verloren. Er zijn drie partijen die gewonnen hebben: Vlaams Belang, PvdA en Groen.” 

“Het was van in het begin duidelijk dat er geen meerderheid mogelijk was met Vlaams Belang. Een aantal mensen binnen N-VA, zeiden dat Vlaams Belang en N-VA zich aan elkaar moeten vastklampen. Daar kan je geen meerderheid mee maken. Dan wordt Vlaanderen onbestuurbaar. Iedereen wou binnen de N-VA aan de kiezers van Vlaams Belang tonen dat ze hen serieus nemen.”

“Voor Bart De Wever was het al redelijk lang duidelijk dat het niet zou gaan met Vlaams Belang. Men wou ook kijken in hoeverre een dialoog met PS mogelijk was. Die duidelijkheid is er nog altijd niet echt. Dat heeft ook voor veel vertraging gezorgd."