Heisa over zwartgeschminkt model in Afrikaans kostuum op Bol.com: “Verschrikkelijk onrespectvol en karikaturaal”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Facebook
Bol.com ligt momenteel zwaar onder vuur omdat het een ‘Jungle & Afrika’-kostuum aanbiedt, gedragen door een blank model dat zwart is geschminkt. Op de website verschijnen negatieve commentaren. Ook auteur en opiniemaker Dalilla Hermans is enorm misnoegd.

“Hey, zijn jullie je ervan bewust dat jullie racistische verkleedkleding verkopen met witte mensen in blackface als bijbehorende foto? Dit is anno 2019 echt heel ongepast en ik hoop dat jullie deze items snel zullen verwijderen.”, stuurde Dalilla Hermans naar Bol.com via Facebook. Bol.com reageerde: “We begrijpen de controverse rondom dit onderwerp. Voorlopig weren we dit nog niet uit ons assortiment, mede omdat het (nog) niet volgens de wet verboden is. We vinden het niet aan ons om te bepalen wat goed en fout is en om te selecteren binnen ons assortiment. En kunnen dit ook niet opdringen aan onze partner. Maar we waarderen je feedback hierover.”

Hermans was ontzet en deelde de reactie op haar Facebookpagina. “Ik ga hier niets over schrijven of verder over meedelen, want alles is al tot vervelens toe gezegd en uitgelegd, maar ik dacht: ik laat het hier achter. P.s.: De mensen die geneigd gaan zijn hierover te roepen “FoCuS U Op EcHt RaCiSmE” en “WaAr MaKeN jUlLiE jE dRuK iN” zijn vaak dezelfde mensen die al drie dagen over de benaming van een vlag, gedragen door jongens die flessen urine naar meisjes gooien, aan het brullen zijn.”

Dalilla is niet de enige die er aanstoot aan neemt. Op de website van Bol.com krijgt het kostuum ook negatieve commentaren. “Dit is zo racistisch, niet te verstaan dat jullie dit aanbieden.” En ook: “Verschrikkelijk onrespectvol en zo karikaturaal! Belachelijk!” en “Blackface = no”.

(Foto: Facebook)