Man is getuige van uitzonderlijk schouwspel in Knokke-Heist: “Wellicht de eerste keer ooit gefotografeerd in Vlaanderen”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Paul Decuypere
Paul Decuypere zag in Knokke-Heist bij het luchten van zijn composthoop plots een polonaise van dansende huisspitsmuizen. “Wellicht is het de eerste keer dat het fenomeen gefotografeerd werd in Vlaanderen”, zegt Diemer Vercayie van Natuurpunt.

Toen Paul de compost in zijn compostvat wilde keren, kwam bij het omwoelen met de vork een huisspitsmuis even piepen. Even later was de man getuige van een wel heel bijzonder schouwspel: een volwassen muis die gevolgd werd door een lange polonaise van jonge muizen. “Spitsmuizen die ‘de polonaise dansen’ is een bekend, maar zelden waargenomen fenomeen”, zeggen ze bij Natuurpunt. “In de Engelstalige vakliteratuur wordt dit fenomeen omschreven als ‘caravanning’. Het gedrag wordt waargenomen bij sommige soorten spitsmuizen tijdens de vroege ontwikkelingsfase van de jongen. De jongen volgen hun moeder in een rij, waarbij elke jonge muis zich vastbijt in de staarttip of de staartbasis van de voorganger bijt. Een dergelijke ‘karavaan’ kan zich snel verplaatsen.”

“Er bestaan meerdere verklaringen voor dit opvallende gedrag”, gaat Vercayie verder. “Sommige studies stellen dan zo’n karavaan een manier zou zijn om de jongen aan te moedigen hun omgeving te verkennen. Andere geven aan dat zo’n muizensliert lijkt op een slang. Deze hypothese gaat er dus vanuit dat de slangenimitatie potentiële predatoren even zou doen twijfelen om toe te slaan, waardoor de hele muizenfamilie aan haar verbaasde vijand zou kunnen ontsnappen. Omdat het gedrag vaak bij verstoring wordt waargenomen, zou het een manier kunnen zijn om alle jongen samen snel naar een veilige plaats te kunnen brengen.”

Het tafereel in Knokke-Heist duurde nog geen twee minuten, maar voor Paul was dit een unieke ervaring. Wellicht was dit ook de eerste keer dat dit gedrag in België op foto werd vastgelegd.