"Als N-VA en PS niet samen willen, dan kunnen we alleen dit nog maar doen"

bron: Radio 1
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Voorlopig komt er nog geen schot in de federale regering. Nochtans begint de tijd te dringen want er moet onder meer werk gemaakt worden van een begroting en een klimaatplan.

We zijn meer dan drie maanden na de verkiezingen en er is in de verste verte nog altijd geen zicht op gesprekken over een nieuwe federale regering. Dat zal zo allicht nog een tijdje duren zolang N-VA en PS niet rond de tafel willen gaan zitten.

Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) hoopt dat er snel een federale regering zal zijn. "Er is een harde brexit, de internationale handelsoorlog, de Italiaanse begrotingspolitiek en de recessie in Duitsland", merkt Timmermans op in 'De Ochtend' op Radio 1. "In deze omstandigheden moet ons land meer dan ooit bestuurd worden."
(Lees verder onder de foto)

Verantwoordelijkheid nemen
Het VBO vraagt aan N-VA en PS om hun verantwoordelijkheid te nemen en zo snel mogelijk te starten met de onderhandelingen. Als ze dat niet willen, vindt Timmermans dat ze dit ook heel duidelijk moeten communiceren. "In dat geval hebben we nood aan een plan B", zegt hij. 

Een mogelijkheid is dat de regering in lopende zaken extra bevoegdheden krijgt, in samenspraak met het parlement of er kan ook een doorstartregering komen. "Een beperkte ploeg met een beperkt programma voor een beperkte tijd. Maar wel met de nodige bestuurlijke slagkracht. Wie in die doorstartregering moet zitten? Ik ga daar vandaag zeker geen namen op plakken, dat is veel te vroeg. Maar je moet mensen hebben die een stukje boven de politiek kunnen staan, die ook geen ambitie hebben om nadien posten in te nemen."