Gezin uit Aarschot kan medicatie van driejarig dochtertje Rosa niet betalen: Maggie De Block heeft nieuws voor hen

bron: ROB-TV
door: PMN
Afbeelding bron: ROB-TV
Een gezin uit Aarschot zit met de handen in het haar. Ze hebben een ziek dochtertje van drie en overwegen zelfs om België te verlaten.

De driejarige Rose lijdt aan mucoviscidose. Het meisje moet elke dag verschillende therapieën ondergaan en heel wat pillen nemen. “Ze moet dertig dosissen per dag nemen van verschillende dingetjes”, legt mama Chana Van Dael uit bij ROB-TV. 

Maar het kan éénvoudiger met een medicijn waar Rosa maar twee pilletjes per dag mee moet nemen. Het probleem is dat het medicijn niet terugbetaald wordt door de Belgische overheid. “Voor ons is het onbetaalbaar”, gaat moeder Chana verder. “Dat kost 14.000 euro per maand.”

Onderhandelingen
De longziekte mucoviscidose genezen is niet mogelijk, maar de medicijnen kunnen wel de symptomen onderdrukken. De levensnoodzakelijke medicatie voor haar dochter wordt bijvoorbeeld wel in Nederland terugbetaald. “En dus kunnen we niet anders dan verhuizen naar Nederland”, vertelt Chana. “Daar heeft ze wel een toekomst, hier niet.”

Minister Maggie De Block (Open VLD) laat weten dat ze aan een oplossing werkt. Ze zegt dat er een procedure loopt van de terugbetaling van een middel. De Block wacht nu de onderhandelingen af.