Scholen sturen ferme factuur voor 'gratis' schoolmateriaal: Minister Weyts grijpt in

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: pixabay
Zo'n 44 procent van de ouders betaalt voor materiaal dat de school eigenlijk gratis moet voorzien. Het gaat dan vooral over rekenmachines, schoolboeken en fotokopieën.

Ouders betalen 170 euro voor een jaar in de kleuterklas en 449 euro voor een jaar in de lagere school. Dat is gebleken uit een studie van Steunpunt Onderwijsonderzoek. Het is materiaal dat de school normaal gratis zou moeten aanbieden.

 

8,4 Procent van de gezinnen kocht schoolboeken of een agenda. Een 35 procent betaalde voor knutsel- en tekengerij en 15 procent betaalde een passer, gradenboog of geodriehoek. Het feit dat ouders dat materiaal kopen, wil niet zeggen dat de scholen de regels overtreden. “De ouders kunnen dat materiaal aankopen zonder dat de school dat vraagt”, aldus het Steunpunt.

 

Bewust

“De scholen spuien soms bewust mist, zodat ouders het materiaal wel aankopen”, aldus Jogan Van Biesen, van vzw Schulden op School. “Als er 20 ouders een passer kopen, moet de school zelf er nog maar 5 aankopen. Dat scheelt in de kosten.” Schulden op School heeft nu een lijst opgemaakt van dingen die ouders wel moeten betalen.

 

Minister van Onderwijs 

Minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA) meldt dat er momenteel geen plannen zijn om iets te ondernemen. “Ik ga wel extra investeren in het onderwijs maar dan vooral in kleuter- en lager onderwijs”, zegt hij. Hoe dat zal gebeuren, is nog onduidelijk.