Belangrijk wetsvoorstel goedgekeurd over ernstig seksueel misbruik in ons land

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Archieffoto
De commissie Justitie heeft woensdag een belangrijk wetsvoorstel goedgekeurd. Zo kan zwaar seksueel misbruik in ons land niet meer verjaren.

De huidige regel was dat slachtoffers tot vijftien jaar na het misbruik nog een klacht konden indienen. Verschillende politieke partijen vonden dat een te korte termijn. Het resultaat is dat de beperking binnenkort niet meer zal gelden.

Ernstig seksueel misbruik kan in ons land niet meer verjaren in ons land. De commissie Justitie bereikte daarover vanmorgen een akkoord. Het wetsvoorstel werd ingediend door SP.A-voorzitter John Combez en Valerie Van Peel (N-VA). Nu moet enkel nog de plenaire vergadering de wijziging goedkeuren, meldt VRTNWS.

Dit is ook heel goed nieuws voor de slachtoffers. Zij vinden pas jaren na de feiten de moed om met hun verhaal naar de poiltie te stappen. Ze zijn bijvoorbeeld nog getraumatiseerd of leven nog in de buurt van de dader. Op het moment dat ze dan wel klaar zijn om hun verhaal te doen, zijn de feiten meestal verjaard. Dit zal nu niet meer het geval zijn.