Theo Francken waarschuwt iedereen: “Dan zijn die IS-strijders binnen de twee jaar weer vrij”

bron: VRT
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De Belgische veiligheidsdiensten maken zich grote zorgen sinds de inval van Turkije in Syrië. Verschillende IS-terroristen, waaronder ook minstens één Belgische, zijn ontsnapt.

Er is niemand die weet waar die IS-terroristen zich momenteel bevinden nadat ze ontsnapt zijn uit een Koerdisch gevangeniskamp. Sommigen vinden dat dit vermijden had kunnen worden door die IS-terrroristen hier te berechten. "Het zijn reacties die mij verbazen", zegt ex-staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in 'De Afspraak op Vrijdag'

"Je weet op voorhand dat dit kan gebeuren. Je hebt die bewaking niet zelf in handen. We moeten met Irak afspreken om die te ginder te berechten. Ik ga IS-strijders niet terugnemen omdat er ginder iets kan gebeuren. Als je ze naar hier haalt hebben we een gebrek aan bewijslast."

"Ze zeggen allemaal dat ze kok of postbode waren voor IS. Die krijgen hier een straf van vijf jaar en na een jaar of twee komen die weer vrij. De aanpak in ons land zijn niet straf genoeg. Bewijs maar eens als rechter dat hij een vechter is terwijl IS-terrorist zegt dat hij een kok was. Ik ga dus zeker geen rechters aanvallen."