Overheid verkoopt lariekoek over zwaarbewaakte grens: Ontsnapte IS-vrouw gearresteerd in Turkije

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Een Belgisch IS-vrouw werd opgepakt in Turkije. Ze was een van de vrouwen die vorige maand uit een IS-gevangenenkamp in Syrië kon ontsnappen. Met behulp van smokkelaars kon ze de grens oversteken. Het is diezelfde grens waarvoor we volgens de overheid niet hoefde te vrezen.

Fatima Benmezian (24) uit Borgerhout zat oorspronkelijk vast in Ain Issa, een Koerdisch gevangenenkamp in het noorden van Syrië. Toen de Turkse invasie begon was zij bij de eerste die uit het kamp is kunnen ontsnappen. Kort na haar vrijheidspoging belandde ze terug bij IS. 

Doelbewust 

Benmezian werd teruggevonden op zo’n 240 km van het kamp Ain Issa. Dat gebied wordt door de Koerden en de Turken gecontroleerd. Tegen betaling werd ze door smokkelaars over de grens gebracht. Wellicht zou ze zich daarna doelbewust hebben laten arresteren. In de hoop dat ze de Turkse autoriteiten haar snel terug naar België sturen.

Terug naar België

De kans is reëel dat Benmezian een van de dagen op het vliegtuig richting België wordt gezet. Zeker als het van de Turkse president Erdogan afhangt.

Ministers 

Toen de Turkse invasie begon, wist minister van Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) met zekerheid te zeggen dat er geen IS’ers zouden ontsnappen. Daarenboven komen ook nog de sussende woorden van Koen Geens (CD&V), minister van Justitie, dat de grens heel gesloten en streng bewaakt is. “Niemand komt erdoor”, verzekerde hij ons