Kerstmis lijkt definitief te verdwijnen: “Net zoals bij de pietendiscussie”

bron: De Morgen
door: PMN
Stilaan beginnen we met de eerste voorbereidingen voor feestmaand december. Sinterklaas komt er aan en dan zal het snel Kerstmis zijn.

Stilaan beginnen we met de eerste voorbereidingen voor feestmaand december. Sinterklaas komt er aan en dan zal het snel Kerstmis zijn. Ook dit jaar is er weer veel discussie over de Zwarte Pieten van Sinterklaas. Gaan we voor Zwarte Piet of Roetpiet? En ook Kerstmis staat onder druk. Zo spraken we vorig jaar al regelmatig over een wintermarkt in plaats van een kerstmarkt.

Steeds meer verdwijnt het religieuze uit Kerstmis. “De religieuze component van Kerstmis is sterk naar de achtergrond verdwenen. Er zitten wel nog behoorlijke aantallen in de nachtmis, maar ik denk niet dat iedereen nog het volledige verhaal achter het feest kent”, bedenkt professor Dimitri Mortelmans (UAntwerpen) zich in De Morgen.

Zal Kerstmis dan op den duur niet verdwijnen als enkel het commerciële nog overblijft? “Neen. Net zoals de pietendiscussie Sinterklaas niet zal verdrijven, zal de commercialisering van Kerstmis het familiefeest niet vernietigen. Het is vooral een belangrijk gezinsfeest geworden. Dat heeft veel te maken met onze geïndividualiseerde samenleving, waarin we sterk op onszelf zijn teruggeplooid. Daar gaan we niet snel afscheid van nemen."