“Daarom is het een goed idee om nu al de kerstboom te zetten”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Het is nog meer dan een maand vooraleer het Kerstmis is. Een tendens die tegenwoordig elk jaar terugkeert, is dat mensen steeds vroeger hun kerstboom zetten.

Er zijn mensen die momenteel hun kerstboom al hebben staan. “Die fonkelende sterretjes, het samenzijn, de gezelligheid, het staat vast dat dat een positieve invloed heeft op de mens”, reageert psycholoog Joris Bruyninckx in Het Nieuwsblad. 
“Zélfs bij de criticasters van Kerstmis. Je mag wel stellen dat kerst het grootste feest op aarde is, die impact mag je niet onderschatten. Als Kerstmis in de loop der jaren een toffe betekenis heeft gekregen, ga je daar nu ook naar uitkijken. En andersom. In die periode mis je bijvoorbeeld ook driedubbel zo hard, omdat die gezellige dagen van vroeger evenzeer weg zijn.”

En dus is het misschien wel een goed idee om je kerstboom al in november te zetten. “Goh, ook bij goede dingen kan overdaad schaden”, zegt Joris Bruyninckx. “Op zijn hoogtepunt beleef je er het meeste plezier aan, terwijl als je het rekt, het een stuk van zijn kracht verliest. Dus ik zou dat unieke karakter ook niet tenietdoen door het te overcommercialiseren. Laat die positieve connotatie van het concept ‘kerst’ in zijn waarde én momentum."

Tags kerstmis