Halle staat op zijn kop na open brief over zwarte piet: “Iedereen heeft het pact in 2017 ondertekend, wij dus ook”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Het zwarte pietendebat is ook naar ons land overgewaaid. In Halle wilde een organisatie komaf maken met de traditionele pieten. De stad en overlegde met zijn handelaars en besloten toch om niet met roetpieten te werken.

De Sint kan ook dit jaar rekenen op de hulp van traditionele Zwarte Pieten tijdens zijn intocht in Halle. Op 23 november zal de Sint zijn intrede maken. Dekoloniseer Halle wilde de zwarte pieten afschaffen. Daar kwam enorm veel kritiek op. 

“Wij pleiten voor een hedendaagse Piet zonder raciale stereotyperingen of discriminerend voorkomen. Dat betekent dus geen rode lippen, kroespruiken en zwart geschminkte gezichten, maar wel met roetvegen op zijn gezicht”, aldus de brief van Dekoloniseer Halle.

Het idee krijgt niet veel voorstander ondanks dat er in 2017 een pietenpact werd ondertekend. “Het is een traditie waarbij geen enkel kind de connotatie maakt met racisme. Blijf van die traditie af”, zo klonk het. “Zoek geen racisme waar er geen is. De term zwart wordt in deze context misbruikt”