Bijzonder alarmerend: “Als het zo doorgaat, dan zijn er binnenkort geen hulpdiensten meer in België”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
In ons land neemt het geweld tegen hulpverleners steeds toe. Vooral in Brussel neemt het aantal gevallen fors toe.

De Brusselse brandweer noteerde dit jaar al 32 ernstige agressiegevallen, tegenover amper een handvol dossiers enkele jaren geleden. Enkele weken geleden werd een tiener onwel op een fuif in West-Vlaanderen. Toen de hulpverleners arriveerden, keerden omstaanders zich tegen hen. Ze kwamen er met de schrik vanaf, maar hun voertuig liep wel schade op.

“En dan spreken we nog over een landelijke gemeente”, zegt Dries Deschilder, voorzitter van de Ambulanciersunie aan Het Nieuwsblad. “Beeld je in wat hulpverleners in de veel levendigere steden meemaken.”

Uit een interne enquête blijkt dat acht op de tien ambulanciers al het slachtoffer geworden zijn van fysiek geweld. “Moet je weten dat veel van die mensen dan ook nog vrijwilliger zijn. We werden ooit opgeroepen voor een bewusteloze man. Toen we ter plaatse kwamen, stormde die met een knuppel op ons af, waarna we hem moesten overmeesteren. Collega's hebben ooit onder bedreiging van een wapen een man moeten reanimeren, terwijl er voor hem geen hulp meer kon baten”, zegt Deschilder nog.

De Ambulanciersunie waarschuwt ook. “Als het geweld tegen hulpverleners niet snel onder controle geraakt, vinden we straks nog amper mensen bereid deze job te doen.”