Imam geeft schokkende preek in moskee Leuven: “Doe dit met je kinderen als ze weigeren om te bidden”

bron: De Morgen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er is opschudding ontstaan over de Al Ihsaan-moskee in Leuven. Daar doet een preek van een imam veel stof opwaaien.

De vrijdagpreek van 5 juni 2015 doet bij velen de wenkbrauwen fronsen. "Onze geliefde profeet Mohammed - vrede zij met hem - zei: “Beveel je kinderen het gebed te verrichten op hun zevende jaar, en slaat hen omwille van het gebed wanneer ze 10 jaar zijn”, zei de imam.

 

De preek stelt dat ouders hun kinderen vanaf 10 jaar moeten slaan als ze hun gebed niet verrichten. Het was de Leuvense N-VA-fractie die de preek terugvond in een online archieftool. Dat staat te lezen in De Morgen.

Lorin Parys van N-VA is geschokt door de preek. “Ik vind het straf dat je blijkbaar kinderen mag slaan als je ze niet op andere manieren tot gebed kan brengen", zegt hij. 

"In Vlaanderen zetten we ons in om geweld uit te sluiten en hier beweert iemand met een autoriteitsfunctie in een moskee iets anders. Daar stel ik me grote vragen bij die ik wil voorleggen in de gemeenteraad."

Islamoloog Tijani Boulaouali (KU Leuven) vindt niet dat je het zo letterlijk moet nemen. "Dat wil niet zeggen dat alle moslims dit bevel letterlijk gebruiken en hun kinderen slaan", zegt Boulaouali. "Je moet deze hadith niet letterlijk interpreteren. De bedoeling van de profeet is niet het fysieke slaan van kinderen, wel het systematische omgaan met kinderen zodat zij een soort structuur of discipline in hun leven krijgen."

De moskee in Leuven staan al onder grote druk. Destijds werd de hulpimam van Al Ihsaan tijdelijk geschorst omwille van zijn preek over het slaan van vrouwen. Na ook nog eens een rapport van de staatsveiligheid wordt de erkenning van de moskee sterk in vraag gesteld.