Universiteit van Amsterdam heeft zeer goed nieuws voor robots: “Zo kunnen ze zichzelf voortplanten en er is ook nog dit”

bron: De Morgen
door: PMN
Drie jaar geleden kondigden onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam aan dat er robotbaby geboren was. De onderzoekers hebben nog meer goed nieuws voor de robots.

De eerste robotbaby ontstond uit plastic blokjes, scharnieren, motortjes en in het midden een blokje met besturingssysteem en accu. Maar hij was uniek want hij ontstaan uit een vaderrobot en een moederrobot. Beide gaven de helft van hun bouwplan door aan de nakomeling, zoals een mensenkind de helft van zijn genen van moeder krijgt en de andere helft van vader. En wat bij mensen de baarmoeder is, was hier een 3D-printer, schrijft De Morgen.

Nu zijn we drie jaar later en willen onderzoekers nog een stap verder gaan met de robots. De fransman Lamarck heeft miljoenen euro’s gekregen om samen met de Britse universiteiten de robotrevolutie verder te zetten.

De onderzoekers willen een omgeving creëren waarin robots kunnen evolueren zonder menselijke tussenkomsten. Zo is er al een kraamkamer klaar waar robotbaby’s ter wereld kunnen komen. Er komt ook een ruimte waar jonge robots op eigen benen leren staan. En er komt ook een kringloopfabriek waar de robots versleten onderdelen inleveren voor een nieuwe generatie.

De bedoeling is dat het autonoom robotvolk komt op plaatsen waar mensen niet kunnen raken. Op een andere planeet bijvoorbeeld, of in de resten van een kerncentrale met hoge stralingsniveaus. De eerste robotbaby’s zijn intussen al geboren en die zijn al een stuk geavanceerder dan die van drie jaar geleden.

Tags robot