Jongen (17) uit Tienen krijgt ernstige bedreigingen omwille van een rok: “Die lelijke dingen zeggen mensen tegen mij”

bron: Het Belang van Limburg
door: PMN
Afbeelding bron: Twitter
De 17-jarige Boran Verstraete uit Tienen heeft een heftig weekend achter de rug. Hij krijg een pak verwensingen naar zijn hoofd geslingerd.

Boran Verstraete had enkele foto’s van zichzelf met een rok aan gedeeld op Twitter. De foto’s werden gemaakt voor een kunstproject. Een vriendin van hem fotografeerde meisjes in maatpak en jongens in rokken. Boran nam ook deel aan het project. Hij vond de foto’s zo leuk dat hij er enkele deelde op zijn Twitter.

De foto’s werden snel opgepikt. “Ik had nooit verwacht dat het zoveel reacties zou uitlokken”, vertelt de leerling artistieke vorming aan Het Belang van Limburg. “Bij de foto's had ik geschreven dat ik vond dat dit soort kleding voor jongens genormaliseerd zou moeten worden. Veel mensen waren het daar niet mee eens. In plaats van hun mening op een respectvolle manier te delen, ging het er gemeen en onbeleefd aan toe. Ik kreeg ook veel homofobe reacties.”

Boran kreeg heel wat verwensingen. “Mensen zeiden dat ik bezeten was, dat ze hoopten dat ik aids zou krijgen of noemden me een kankerhomo”, gaat hij verder. “Gelukkig vonden veel mensen de foto's wel mooi en menen ze net als ik dat genderneutraliteit genormaliseerd moet worden.”

De jongen ligt niet wakker van de berichten.”Ik maak me vooral zorgen om andere, meer kwetsbare jongeren, die jonger zijn dan ik of die niet zoveel steun krijgen vanuit hun omgeving. Misschien zijn er heel wat jongens die een rok willen dragen, maar dat niet meer durven nadat ze de reacties op mijn foto zagen.”

Boran overweegt om zelf ook in het dagelijkse leven rokken te dragen. "Omdat ik het mooi vind, maar ook om me af te zetten tegen de homofobe berichten. Ik ga de foto’s ook niet offline halen. Het is kunst en dat moet gedeeld worden.”