Vrouw van 80 jaar ‘helpt’ haar 96-jarige vriendin uit het leven te stappen krijgt van rechtbank zwaarst mogelijke straf

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Een 80-jarige vrouw moet zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Alles heeft te maken met wat er vorig jaar gebeurde.

Ondanks dat haar dokter haar verboden had om naar de rechtbank te komen, verscheen ze en een vrijwilliger van het rusthuis, naar het beklaagdenbankje. Met tranen in de ogen luisterde ze naar wat er op 23 september 2018 gebeurde.

Die dag werden de lichamen van de op dat moment 95-jarige Bertha en haar vriendin Valentine in hun woning in Mortsel gevonden. Beide dames waren al een tijdje weduwe en woonden samen.

Ze overleefden hun zelfmoordpoging. Valentine bekende aan de politie dat ze haar vriendin slaappillen had toegediend. “We hadden erover gesproken om samen afscheid te nemen van het leven. Ik besef dat ik fout ben geweest. Voor euthanasie zijn procedures. Ik heb spijt en ik zal mijn straf aanvaarden”, citeert Het Nieuwsblad haar.

Een zwaardere straf kon men deze eenzame vrouw niet geven

Het Openbaar Ministerie toonde zich mild. “Wat ze heeft gedaan wordt juridisch gekwalificeerd als poging tot moord. Maar mijn ambt heeft begrip voor de omstandig­heden. Daarom vraag ik de minimumstraf van drie jaar gevangenis, met uitstel.”

Toch kreeg de vrouw voor haar de zwaarst mogelijke straf. Ze werd vrijgelaten onder voorwaarden. Eén van die voorwaarden is dat ze geen contact mag hebben met haar vriendin. Een zwaardere straf kon met de eenzame vrouw niet geven. “Ik zou haar zo graag nog eens zien”, reageerde ze.

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

 

Tags zelfmoord