Elio Di Rupo haalt uit: "N-VA wilde niet, ze legden de apocalyps op tafel"

door: Redactie
Elio Di Rupo weet waarom het bij de regeringsvorming fout liep tussen zijn PS en de N-VA. Hij legt de schuld bij de Vlaams nationalisten.

Enkele maanden na de verkiezingen in mei werden gesprekken opgestart tussen de grootste partij van Vlaanderen en de grootste partij van Wallonië. Maar het liep spaak.

"Met informateurs Johan Vande Lanotte (Sp.a) en Didier Reynders (MR) is er stap voor stap geprobeerd de gesprekken met de N-VA te starten. We waren bereid, maar de N-VA heeft daar nooit echt op geantwoord. Een geplande ontmoeting eind juli werd plots gelekt aan journalisten. Toen hoefde het voor ons ook niet meer", stelt Di Rupo in De Standaard.

Apocalyps

Volgens Di Rupo heeft de huidige PS-voorzitter Paul Magnette geprobeerd om verder te praten met N-VA. "Ook onze experts hebben samengezeten. Maar de N-VA legde toen enkel communautaire eisen op tafel. Het was de apocalyps: het einde van het land. Op socio-economisch vlak hadden ze nauwelijks voorstellen. We kregen toen erg het gevoel dat N-VA eigenlijk geen ernstig gesprek wilde", aldus de voormalige eerste minister in de krant.