Anuna De Wever in tranen: "Dat is een mislukking geworden"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Klimaatactiviste Anuna De Wever is deze ochtend in een haven in Colombia aan boord gegaan van een containerschip. Dat moet haar terug naar ons land brengen.

Anuna, haar zus Josefien Hoerée en Adélaide Charlier vertrokken begin oktober met 36 andere Europese jongeren op zeiltocht naar Zuid-Amerika, met de bedoeling er de klimaattop bij te wonen.

"De reis was zeker de eerste drie weken heel zwaar, ze zaten de hele tijd in zwaar weer en stormen. Het was geen idyllische reis, en dat niet alleen omdat halverwege de klimaattop in Chili werd afgelast, wat bij Anuna tot tranen van frustratie leidde. Er was ook een overeenkomst om vier uur per dag te helpen op het schip. Het was niet alleen zonnebaden en dolfijnen kijken, de minuten kropen soms traag voorbij", zegt moeder Katrien Van der Heyden in Gazet van Antwerpen.

De tijd dringt

Uiteindelijk werd de top verplaatst naar Madrid. "Die top is een mislukking geworden. De mensen lijken maar niet te beseffen hoe de tijd dringt. Ik heb het idee dat er nog veel nood is aan informatie, dat mensen te weinig weten wat er precies aan de hand is", zei De Wever in de krant.

Op 19 januari moet het containerschip met Anuna en co arriveren in Duinkerke. "Ons zeilschip keert pas tegen Pasen terug. Die containerschepen varen toch, de vracht moet getransporteerd worden. De kajuiten blijven anders maar leeg", verdedigt ze haar keuze.