“Hier heeft CD&V schrik voor want dat zou het einde van België kunnen betekenen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De nota van informateurs Coens en Bouchez is gelekt. Vooral N-VA, CD&V en MR zijn tevreden. De linkse partijen zijn dat niet.

“Wat opvalt is de toon, die is anders dan die van Paul Magnette (PS). Het is een centrumrechtse nota geworden”, merkt VRT-journalist Johny Vansevenant op bij Radio 1. “Er zijn ook nauwelijks nieuwe belastingen. Wat er niet in staat is de 1.500 euro minumpensioen, iets wat de groenen willen.”

“Tegen deze nota kan N-VA geen ‘neen’ zeggen. De kerncentrales blijven zelfs langer open en dat zal hen wel bevallen. Er staat in de nota bijvoorbeeld echter niets in over de strenge gezinshereniging. Bij CD&V willen ze het liefst een coalitie met N-VA. Ze hebben schrik van N-VA in de oppositie en dat die partij zo in 2024 met Vlaams Belang de grootste wordt. Dat zou het einde van België kunnen betekenen.”

“Maar aangezien links niet akkoord is met die nota, kan je nauwelijks over vooruitgang spreken. Er wordt ook gesproken over het openhouden van de kerncentrales. Ze maken het de Groenen ook niet echt makkelijk.”

“Het is ook niet duidelijk wat er maandag bij koning Filip zal gebeuren. Gaan ze door als informateurs of komt er een préformateur? CD&V wil vele bewijzen dat het echt niet lukt met N-VA, hoor ik. Daarom kan het handig zijn om Bart De Wever eens zijn ding te laten doen."