Man leefde meer dan 20 jaar in bussen: Hij had een goede reden om niet naar huis te gaan

door: Redactie
Afbeelding bron: Pixabay
Voor toeristen zijn de Londense dubbeldekkers een attractie, voor Sunny waren ze 21 jaar lang de enige plek waar hij gerust kon slapen. Fotografe en journaliste Venetia Menzies documenteerde zijn verhaal voor haar project Night Rider.

Sunny (een pseudoniem) kreeg twee jaar geleden, toen hij 55 was, eindelijk toestemming van de Engelse overheid om te wonen, werken en leven in Groot-Brittanië. Meer dan 20 jaar lang leefde hij ondergedoken in Londen. De nachtbussen waren de enige plekken waar hij zijn ogen kon sluiten.

Sunny ontvluchtte zijn thuisland Nigeria nadat hij ter dood veroordeeld was omdat hij vocht voor de democratie. Zijn familie en vrienden kochten iedereen in en rond de gevangenis om zodat hij de avond voor zijn executie kon ontsnappen. Toen zijn asielaanvraag werd afgewezen, had hij de keuze: terugkeren en sterven of illegaal blijven en onderduiken.

Night Rider zal bestaan uit foto’s van zowel Venetia Menzies als Sunny zelf, die zijn leven als dakloze in Londen vastlegde, van de bussen tot de McDonald’s. Lees hier al een voorproefje.