Deze wagens worden steeds populairder bij ons: "Belastingvoordelen lopen hoog op"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De afgelopen tien jaar is de verkoop van grote pick-up trucks in ons land verdrievoudigd. En dat heeft onder meer te maken met het belastingvoordeel dat ermee gepaard gaat.

"Ze hebben een stoer, mannelijk imago, en zijn letterlijk een verschijning op de weg. Dat trekt wel wat mensen aan", zei Tony Verhelle, hoofdredacteur van Autogids, op Radio 1.

"Je moet een onderscheid maken tussen Europese of Japanse merken en de Amerikaanse merken. Amerika is de bakermat van de pick-up. Daar zijn de maten van de wagens nog wat groter."

Lagere belastingen

Hét grote voordeel van een pick-up is dat hij ingeschreven kan worden als lichte vrachtwagen. "Als je een van die grote Amerikanen koopt, zit je met een heel grote motor, waar je normaal gezien heel veel belasting op inverkeerstelling op moet betalen. Maar omdat de pick-up als lichte vracht beschouwd wordt, word je daarvan vrijgesteld, en ook de jaarlijkse wegentaks ligt veel lager. Het voordeel kan wel oplopen tot 15.000 euro."

"De wetgever zou een onderscheid moet maken tussen mensen die zo'n wagen voor professioneel gebruik nodig hebben, en anderen", vindt Verhelle.