Spanje onder vuur na voorval met 15-jarige asielzoekster: “Naakt voor dokter die dan aan haar borsten gaat voelen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De Spaanse regering ligt onder vuur. Alles heeft te maken met een 15-jarig meisje dat in het land vertoeft.

Maria (ficitieve naam) is volgens haar documenten gevlucht uit Kameroen. Maar de Spaanse autoriteiten twijfelen aan haar verhaal.

Maria werd thuis seksueel misbruikt en stond op het punt om onder dwang met een oudere man te trouwen. Ze besloot om te vluchten naar Madrid. De Spaanse vreemdelingendienst geloofde echter niet dat ze minderjarig was. Het meisje moest zo verschillende medische tests ondergaan.

Dat stoot veel mensen tegen de borst die vinden dat ze haar documenten moeten geloven. Het rapport van de medische tests kon BBC inkijken. Daar staat te lezen dat het meisje al volwassen is aangezien het schaamhaar had en ook haar onder de armen.

“Dat meisje is naakt voor een dokter moeten verschijnen die dan aan haar borsten ging voelen of ze groot genoeg waren"

“En dat bij een meisje dat slachtoffer is geworden van seksueel misbruik”, haalt Lourdes Reyzábal uit. Zij begeleidt met haar vereniging minderjarige asielzoekers. “Dat meisje is naakt voor een dokter moeten verschijnen die dan aan haar borsten ging voelen of ze groot genoeg waren. Zodat hij kon bepalen of ze al dan niet ouder was.”

Maria is zeker niet het eerste meisje dat een medische tests moeten ondergaan bij haar aankomst. Van de 5600 onderzoeken bij minderjarige asielzokers in 2017 bleek dat het in 2.205 gevallen gaat om een volwassene en niet om een jong meisje zoals eerder werd gezegd.