"De Wever zal pijnlijke conclusie moeten trekken dat deze partijen niet met hem in een regering willen"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het heeft er alle schijn van dat volgende week Bart De Wever de nieuwe informateur zal worden. Zal hij er dan in slagen om een nieuwe federale regering op poten te zetten?

Eén van de voorwaarden die Bart De Wever (N-VA) aan koning Filip zal stellen is dat hij voldoende tijd moet krijgen. “Als hem te weinig tijd zou worden gegund, zou hij bij een mislukking achteraf kunnen zeggen dat hij geen eerlijke kans heeft gekregen”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB) aan Het Nieuwsblad. “Dat zou CD&V niet veel verder helpen die al lang willen dat De Wever aan zet komt.”

“Hij zou, net als zijn voorgangers, een nieuwe nota kunnen schrijven­. Sowieso is het als informateur iets ­gemakkelijker om de beeldvorming naar je hand te zetten. Dus als hij het wat behendig doet, kan hij de verantwoordelijkheid voor een mislukking elders leggen.”

Al vreest men bij partijen die een Vivaldi-coalitie willen hoe het zal aflopen bij een mislukking. “De Wever zal concluderen dat PS, en de andere Franstalige partijen, niet met hem in een regering willen”, zegt een ­liberaal regeringslid. "En hij zal CD&V en Open VLD openlijk vragen of zij wel bereid zijn om te dansen naar de pijpen van PS. Of denkt CD&V nu echt dat De Wever de schuld op zich zal nemen?”